Annons

En ny oas i Bländapassagen

Bländapassagen har fått en ny aktör. Oas Café öppnade tidigare i somras och har breddat utbudet av vegansk mat i Växjö.
– Det här är mer än ett café. Det är en mötesplats, säger caféföreståndaren Sanna Annerstedt.
Växjö • Publicerad 7 september 2019
Foto: Nadia Hagberg

Under våren 2017 öppnade det gifta paret Shahram Soltani från Iran och Rabea Holzfurtner från Tyskland upp Oas Café i Kalmar. De ville skapa en lugn mötesplats med vegansk mat, raw food och egenrostat kaffe. I maj månad i år expanderade de till Växjö med hjälp av Sanna Annerstedt, som flyttade från Kalmar till Växjö för att vara caféföreståndare.

– Det här är ett annorlunda koncept med ett helt veganskt utbud. Det har verkligen blivit en succé och personer i alla åldrar har kommit förbi och varit nyfikna på vad vi har att erbjuda. Vi trodde att jag skulle kunna vara här själv och jobba men det kan vi glömma, vilket är superkul såklart, säger hon och skrattar.

Annons

När man kliver in i den mysiga lokalen i Bländapassagen möts man av en doft som är en blandning av nybyggt kaffe. Lokalerna, som tidigare innehöll en barnbutik, har renoverats från topp till tå. Bakom plankor vid en av väggarna hittades en gammal tegelvägg som har stabiliserats och fått komma fram, en egenbyggd trätrappa fungerar som en loungedel och i taket hänger nät med växter och påsar med caféets egenrostade kaffe. Vid intervjutillfället med Sanna Annerstedt och Rabea Holzfurtner har det bryggts ett brasilianskt mörkt kaffe, som har en karaktär av svart te.

Foto: Nadia Hagberg

– Här har vi fått vara sådär crazy som man skulle vilja men inte vågar vara hemma. Här har vi blandat grönt och rosa på ena väggen. Det är helt fantastiskt. Hit ska människor komma och kunna slappna av och få en paus i vardagen. Det ska vara en genuin känsla, både vad gäller inredningen och hur maten ser ut och smakar, säger Sanna Annerstedt.

– Vi vill att gästerna ska känna sig välkomna, kunna ladda upp ny energi och ha en trevlig stund. Därför har vi bland annat satsat på blommor och lugna färger.

Porslinet på Oas Café är från Iran, som ägaren Shahram Soltani kommer ifrån. I inredningen finns också inspiration från både Sverige och Tyskland.

– I början köpte vi porslinet i Iran och fraktade det i våra egna resväskor till Sverige. Det är så roligt att iranskt hantverk uppskattas här, säger Rabea Holzfurtner.

Foto: Nadia Hagberg

Shahram Soltani och Rabea Holzfurtner startade Oas Café när Rabea studerade på Linnéuniversitetet. Trots att de inte kände så många i Kalmar eller var så bekväma i det svenska språket vågade de starta caféet. I Kalmar är det många yngre som besöker dem medan kunderna i Växjö beskrivs vara en blandning av Växjöbor.

– När vi precis hade öppnat kom en gammal farbror förbi och hade läst om oss i media. Han tyckte det var så spännande med ett veganskt café, vilket är jättehärligt, säger Sanna Annerstedt.

Varför valde ni att satsa på ett veganskt café?

– Det är bra för miljön och roligare. Det är helt klart en utmaning men det är kul att få visa att det finns alternativ till kött- och mejeriprodukter och ge inspiration. Vi vill gärna övertyga de som är skeptiska och visa att det finns något annat, säger Rabea Holzfurtner.

På Oas Café serverar de lunchrätter som falafel, sallad och wraps under hela dagen, bakverk och smoothies. De har också en vegansk brunch på lördagen som de har valt att kalla för vrunch. När höstmörkret infaller sig och temperaturen sakta men säkert sjunker ner mot ensiffrigt kommer de också att satsa på hemmagjorda soppor.

Annons

– Vi gör det allra mesta av maten helt själva och har därför en helt annan relation till det vi säljer. Mycket är lokalt och ekologiskt och allt är gjort av kärlek, säger Sanna Annerstedt.

Foto: Nadia Hagberg

I lokalen i Bländapassagen hoppas Oas Café också kunna arrangera mer än fikastunder.

– Vi har många idéer. Vi hoppas kunna använda lokalen till mer än ett café och vara en plats för events och samtal. När vi har vrunch har vi haft en tjej som spelat piano och sjungit låtar i ett hörn.

Det känns som det här är mer än ett café?

– Precis så är det. Vi vill skapa en mötesplats och samtidigt ge inspiration till gästerna att själva skapa sig en oas någonstans. En del har redan sagt att de vill hem och göra hummus efter att ha varit här och vi ska börja sälja porslinet eftersom så många frågar om det.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons