Proffs möter hemmakockar i SM-deltävling
För två år sedan arrangerades SM i utomhusmatlagning för första gången. I år genomförs totalt tre deltävlingar. En av dem går av stapeln vid Konserthusparken på fredag.
– Vi är så glada över att få vara värdar till tävlingen under Mat2018, säger Karin Malm på Destination Småland.
Under deltävlingen gör sex lag upp om chansen att få åka till finalen i Skövde. Lagen består av två eller tre deltagare som har tre timmar på sig att tillaga en trerättersmeny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök.
– De flesta som deltar är från trakten och det är en rolig blandning mellan kockar, företag och hemmaproffs.
Efter tre timmar ska lagen alltså kunna servera förrätt, varmrätt och dessert i normalportioner till en jury på fyra personer. Juryn bedömer bland annat smak, komposition, hygien och svinn. Vilka råvaror som finns tillgängliga är känt sedan tidigare och kockarna har möjlighet att i förväg planera vad de ska laga, men de får inte förbereda någonting.
– Flera av de råvaror som lagen använder kommer från lokala producenter. Många av dem ställer också ut i mattältet på Stortorget. Så tävlingen blir ett tillfälle för publiken att se hur råvarorna kan förädlas i matlagning.
Förutom en spännande tävling hoppas Karin Malm på att publiken får ta del av spännande samtal.
– Lagen startar vid flera tidpunkter under dagen och min förhoppning är att tävlingen bidrar till ett kreativt och öppet samtal mellan tävlande och publik.