Esma, 34, öppnar ny restaurang i centrala Växjö
För tre år sedan startade Esma Fejzuli matvagnen Balkan Steak i Växjö och sedan dess har det blivit en stor succé med många nöjda kunder. Nu väljer hon att utöka sin satsning på mat från Balkan och öppnar en ny restaurang på Kungsgatan i Växjö city.
– Jag har tagit över Dinos köks lokal. Det känns jättebra. Jag har utvecklats jättemycket, kunderna gillar maten och jag känner att det funkar riktigt bra. Jag kommer ha kvar matvagnen på Lenhovdavägen också, säger Esma Fejzuli.
34-åringen kommer från Prishtina i Kosovo och vill att maten ska innehålla tradition, kärlek och god smak. Esma har arbetat som i kock i 17 år i Växjö, bland annat i skolkök och på restauranger som Lagerlunden, Knock 'em down och Trattoria Science Park på Teleborg innan hon startade Balkan Steak.
Den nya restaurangen på Kungsgatan beräknas öppna den 1 november i år, om allt går som det ska med renoveringar, och satsningen väntas skapa ett par nya arbetstillfällen. Ett riktig restaurangkök och möjlighet för sittande gäster både inomhus och utomhus ger också nya möjligheter.
– Vi kommer att erbjuda det vi erbjuder i matvagnen, som pljeskavica och cevapcici, men också helt ny mat för oss. Det är karadjordjeva schnitzel, burek, zudzuk, husmanskost från balkan som kåldolmar, korvar och gulasch. Här kan vi också erbjuda desserten som Trilece, en bakelse gjord på tre sorters mjölk som är jättepopulär i Balkan.
Planen är att restaurangen ska ha öppet sju dagar i veckan, både luncher och kvällar samt nätter under fredagar och lördagar.
– Det känns overkligt, pirrigt och spännande. Många kunder som hört att vi ska öppna nytt i centrum är överlyckliga.
Hur ser du på konkurrensen, det finns många restaurangen i centrum redan?
– Jag tror att det kommer gå jättebra. Jag vet vad jag kan, vi håller bra kvalitet och vi erbjuder mat som ingen annan gör i Småland.
För ett par år sedan var tanken att Esma Fejzuli skulle öppna en ny restaurang på Norremark men kommunen sa nej till de byggplaner som planerades för att göra i ordning lokalen.
– Det lönade sig att vänta för det här är mycket bättre. Matvagnen på Norremark går riktigt bra och där vill jag också utöka med frukost, säger Esma Fejzuli innan hon fortsätter:
– Men jag nöjer mig nog med en restaurang och matvagnen för att kunna ha kontroll och erbjuda bra mat. Jag skulle vilja ha en food truck som man kan använda till catering och privata fester. Det är många som hör av sig om det men min matvagn på Norremark är för stor och mer för en fast plats.
Hur mycket har ni drabbats av att det är tuffa ekonomiska tider?
– Jag har känt av det men vi har klarat oss och det har inte drabbat mig så mycket. Jag har kunder som kommer till mig och äter varje dag, fem dagar i veckan.